Laddar Evenemang
23
Jul
Heldag

Konstutställning Ariana Ramhage

Lördag 13-torsdag 25 juli

varje dag kl.12-17

Ariana Ramhage har verkligen fått respons på sina utställningar. Hennes vernissager lockar årligen ett stort antal besökare

1981 kom Ariana Ramhage till Sverige som ung arkitekturstuderande för att skriva en uppsats om svensk bebyggelse. Hon hade tänkt stanna två veckor i Sverige men av en ödets nyck blev hon kvar i landet. Hon missade helt enkelt färjan tillbaka till Polen. Dagen efter gick det inte längre att resa, då Polen försattes i krigstillstånd. Ariana Ramhage återupptog sina arkitekturstudier på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Måleriet har funnits med i hela hennes liv och sedan flera år tillbaka är det bara akvarellmålningen som gäller för Ariana.

Om man kommer utifrån ser man det genuint svenska tydligare. Mötet med västkusten blev en positiv chock för Ariana Ramhage. Hon fängslades av kontrasterna mellan det karga landskapet och den täta bebyggelsen med röda vindpinade sjöbodar och vita hus.

En del av akvarellerna föreställer existerande, av publiken älskade samhällen, man känner igen sig, men skenet bedrar. Ariana Ramhage skapar en egen värld som flyttar oss till en an­nan dimension. Verkligheten är bara nästan verklig. Det finns ett inslag av drömmar. Men till motsats till många andra konstnärer är det goda drömmar. De drömmar som gör människan utvilad, lycklig och glad, där det finns plats för längtan och hopp , som får oss att minnas de goda stunderna i livet. Lysande vit, djupröd och varmblå färg, bildar ett mys­terium, där det alltid finns mer att upptäcka. Det speciella ljuset, skuggspelet, det perspektivistiska djupet drar in betraktaren  på en känsloladdad vandring.

Många motiv är målade ur minnet. Det är vik­tigast att fånga själen. Sommarmotiven blir ofta bäst om man målar dem en riktig kall och mörk vinterdag, då är längtan efter ljuset och värmen som starkast och sommarkänslan upplevs intensi­vast, säger Ariana. Då minns man all den glädje en sommardag kan ge, och den kan be­traktaren läsa av från den färdiga bil­den. Att ge glädje är det viktigaste.

Eftersom tavlorna har en stark personlig karak­tär, känner man direkt igen upphovskvinnan.

Ariana Ramhage är representerad i kommuner, regioner, företag och åtskilliga privathem från London i väst till Tokyo i öst. Hon är bo­satt i Lerums kommun. Fler bilder kan man se på www.ramhage.com