Laddar Evenemang
13
Aug
12:00

Plocka tång & Laga mat med tång, tvådagarskurs i Grundsund

Fredag och lördag 12-13 augusti 

Specialkurs i Grundsund där du dag 1 är med och plockar den tång som vi dag 2 lagar mat tillsammans på. Maten äter vi på en brygga vid kanalen i Grundsund. Du kan välja på att gå båda dagarna eller bara den ena. Kursen ges i samarbete med Skaftö Folkets Hus i Grundsund och Destination Skaftö på Västerhavsveckan.

Dag 1

12 augusti 2022, kl. 16.00 – ca 19.30.

Grundsund
Specialkurs på Västerhavsveckan! Del 1 av 2. I samarbete med Skaftö Folkets Hus, Grundsund och Destination Skaftö.
Speciakursen Plocka tång & laga mat är uppdelad på två dagar. Dag 1 är en tångsafari då vi plockar tången. Dag 2 lagar vi mat på den tillsammans. Du kan boka båda eller bara en, men båda rekommenderas så klart.
På denna första kursdag får du lära dig allt som behövs för att själv börja plocka tång till husbehov. Vi identifierar olika goda tångarter, pratar om växtplatser, vattenkvalitét, säsonger, hållbart skördande, näringsinnehåll och tångens betydelse för miljön. Du får några tips på tillagning, men egentligen är det kursdag 2 som ägnas helt åt matlagning med tång.
Vi möts utanför restaurang Pelles rökeri och promenerar en kort bit längs havet. Vi kommer att simma runt tillsammans och leta upp olika arter så att du får se hur de växer. Om man inte vill simma kan man sitta kvar på land, eftersom alla arter gås igenom gemensamt efter simturen.
Vi plockar det vi kommer behöva på matlagningen dagen efter. Catxalot förvarar tången till nästa dag.
Kursen avslutas med att vi äter medhavd matsäck/fika.
Mötesplats
Utanför restaurang Pelles Rökeri, Östra kajen 20, Grundsund
Tid: kl. 16.00 – ca 19.30.
Tag med(spara denna information i din kalender!)
  • egen fika
  • badkläder
  • gärna vattenskor av något slag eller fenor
  • cyklop och snorkel (jag har några cyklop och snorklar att låna ut)
  • sax
  • påse
  • om du vill ha våtdräkt får du ordna det själv

Ledare: Linnéa Sjögren, Catxalot.

Pris: 1200:-

Dag 2

13 augusti 2022, kl. 12.00 – ca 15.30.

Grundsund
Specialkurs på Västerhavsveckan! Del 2 av 2. I samarbete med Skaftö Folkets Hus, Grundsund och Destination Skaftö.
Speciakursen Plocka tång & laga mat är uppdelad på två dagar. Dag 1 är en tångsafari då vi plockar tången. Dag 2 lagar vi mat på den tillsammans. Du kan boka båda eller bara en, men båda rekommenderas så klart.
På denna andra kursdag får du laga mat med tång tillsammans i en grupp (max 12 personer). Vi använder köket i Skaftö Folkets Hus. Maten tar vi sedan med oss ner till en brygga i själva sundet där vi äter den (med sagolik utsikt).
Vi möts i Skaftö Folkets Hus, Grundsund. Kursen börjar med en repetition av de olika tångarterna och en kort föreläsning om tång i mat. Därefter lagar vi tillsammans en måltid som ska illustrera bredden på matlagning med tång. Du får ett kompendium med recept med dig hem. Vi packar ner maten i väskor och går ner till en fin brygga vid själva kanalen där vi äter vår picnic, om det inte regnar. Utsikten kommer vara enastående!
Mötesplats
Folkets hus, Grundsund
Tid: kl. 12.00 – ca 15.30.
Pris: 1200:-
Ledare: Linnéa Sjögren, Catxalot.